Studiu de caz: Vampirii.

Trăim într-o lume în care vampirii ne-au invadat.
Şi mă gândesc strict la cărţile şi la filmele cu şi despre vampiri. De fapt, cărţile au fost primele, iar pe baza lor au fost create filmele, respectiv serialele.

Dar să ne întoarcem puţin în timp. Perioada secolelor XVII-XVIII surprinde Europa de Est în completă isterie a vampirismului. Cei mai renumiţi vampiri europeni sunt upirul rus, vârcolacul grecesc şi strigoiul românesc. Conform legendelor, strigoii reprezintă spriritele unor persoane care au murit şi s-au reîntors printre cei vii. Însă spre deosebire de upiri sau de vârcolaci, strigoii erau nevoiţi să treacă prin mai multe stagii înainte de a se întoarce pe Pământ. Într-o primă fază, strigoii erau invizibili şi îşi manifestau prezenţa prin mutarea unor obiecte sau prin furtul mâncării. După o anumită perioadă de timp ei deveneau vizibili, luând înfăţişarea unei persoane în viaţă. Se credea despre ei că nu părăseau casa în care au ajuns prima dată şi că se hrăneau cu sânge. În perioada imediat următoare întoarcerii lor pe Pămînt, strigoii trăiau în sicrie, fapt care permite uciderea lor prin arderea corpului. După şapte ani puteau trăi oriunde, luând înfăţişare umană şi începând, practic, o nouă viaţă. vampire_by_forget666

Conform mitologiei, fiecare vampir a fost la un momentdat om. Vampirii se hrăneau cu sânge şi vânau numai noaptea. De obicei, erau beneficiarii unor incisivi puternici şi ascuţiţi, cu ajutorul căror îşi muşcau victimele de gât.

Fie aveau o imaginaţie bogată, fie erau strămoşii televiziunii româneşti, 😀 oamenii acelor timpuri se plângeau permanent autorităţilor cu privire la prezenţa vampirilor; se ajunsese chiar să se deshumeze morţii. Iar această nebunie a dus chiar la realizarea unor studii academice, studii ce l-au inspirat şi pe irlandezul Bram Stoker în scrierea cunoscutei sale cărţi- “Dracula”. În ciuda faptului că e departeeeeee de realitate, cartea a prins la public, acţiunea fiind plasată în Transilvania, într-o regiune plină de mister, bazându-se pe brutalitatea caracteristică şi bine-cunoscută a lui Vlad Ţepeş.

Aşadar, Stoker a influenţat puternic şi ireversibil percepţia oamenilor referitoare la fantasticii vampiri. 😀 Dar nu a fost singurul; nici tanti Anne Rice nu s-a lăsat mai prejos, scriind multe, multe cărţi despre dinţoşi: “Interviu cu un vampir”, “Vampirul Lestat”, “Povestea hoţului de trupuri”, “Vampirul Armand”, “Merrick” ş.a.

Filmele şi serialele cu vampiri sunt şi ele numeroase, aşa că aici voi scrie doar câteva titluri: “Dracula” (aici sunt mai multe variante, din ani diferiţi), “Black Sunday”, “Martin”, “Interview with the vampire”, “Subspecies”, “Dance of the vampires”, “Blade”, “Queen of the Damned”, “Underworld”, “Buffy- the vampire slayer” şi, recent, “Twilight”, “True Blood”.

true_blood_bill_and_sookie_2_by_coffeestained
Şi pentru că în lumea întreagă au făcut furori, născând chiar controverse, voi încerca ca în următoarele rânduri să compar True Blood cu Twilight. Am citit cărţile seriei Vampirii Sudului (Charlaine Harris), după care este inspirat serialul ‘True Blood’ ( bine, de fapt o aştept pe a 5-a 😀 ..vine zilele astea ) şi am văzut şi primul sezon al producţiei HBO. De asemenea, am citit şi primele două cărţi ale seriei Amurg (Stephenie Meyer), iar filmul bazat pe prima carte abia aştept să îl văd. ( aici contez pe Maria 😀 ) aşa că eu cred că aş putea spune 2-3 vorbe … edward_and_bella_by_elspethmac1

Buuun. Asemănările mai întâi.

-ambele prezintă povestea de dragoste dintre o muritoare şi un vampir.( Sookie Stackhouse- Bill Compton, respectiv Bella Swan- Edward Cullen )
-în ambele există fiinţe ‘altfel’; mă refer aici la vârcolaci.
-vampirii rămâneau pe durata vieţii de vampir la vârsta pe care o aveau în momentul transformării.
-vampirii pot rezista fără să consume sânge uman.( chiar dacă depun un anume efort 🙂 )
-vampirii au anumite calităţi deosebite; de exemplu: viteza.
-Bill şi Edward sunt iubitori, grijulii.
-atât Sookie, cât şi Bella atrag atenţia şi altor vampiri.( Eric, respectiv clanul Voulturilor )

Deosebiri:
-în timp ce în True Blood Sookie e telepată, în Twilight Edward e cel care poate auzi gândurile oamenilor. Însă există şi excepţii: Sookie nu poate auzi gândurile vampirilor, iar Edward nu poate auzi gândurile Bellei.
-Bill se apropie mai mult de varianta mitologică a vampirului; nu poate ieşi la lumina zilei. Edward poate sta afară în timpul zilei, însă nu direct sub razele soarelui, acest lucru provocând o strălucire de diamant a pielii sale.
-în True Blood scenele de sex sunt nelipsite. În Twilight nu e aşa. Aici poate contribui şi faptul că Sookie şi Bill sunt adulţi, iar Bella şi Edward sunt (sau cel puţin arată. Mă gândesc aici la Edward, care are mai mult de 100 de ani) la vârsta adolescenţei.
-în Twilight muşcătura de vampir ducea în mod sigur la transformare, cel muşcat era otrăvit. În True blood transformarea avea loc după ce victima era aproape golită de sânge, iar apoi “servea” din sângele unui vampiruţ. 🙂 De asemenea, tot aici, sângele de nemuritor cu colţi avea numeroase proprietăţi neobişnuite. (vindecătoare, afrodisiace, halucinogene)

Şi multe ar mai fi de zis.. 🙂 Dar pentru a-ţi face o idee de început e de ajuns. Cert e că pe mine m-au acaparat ambele serii.
Şi tot referitor la vampiri în general, se pare că există un sâmbure de adevăr… sau cel puţin e vorba doar de nişte boli rare care au hrănit superstiţiile oamenilor.

* Porfiria– se caracterizează printr-o neregularitate în producerea unui pigment bogat în fier în sânge. Oamenii care prezintă forme severe de porfirie sunt extrem de sensibili la lumină, au dureri abdominale şi pot suferi chiar de un delir acut. Se spune că un posibil tratament împotriva acestei boli l-ar reprezenta consumul regulat de sânge, dar nu există nici o probă în acest sens. Unii bolnavi pot prezenta o înroşire accentuată a gurii şi a dinţilor. Boala este ereditară.

* Catalepsia– prezintă o condiţie psihică specifică, asociată cu epilepsia, schizofrenia. În timpul unei crize de catalepsie, musculatura devine foarte rigidă, corpul se întăreşte accentuat, bătăile inimii scad, iar respiraţia devine tot mai înceată. Astăzi, medicii ştiu cum să trateze această boală, dar în trecut oamenii se luau după aparenţe, considerându-i pe bolnavi ca fiind morţi şi chiar îngropându-i. Aşadar, nu este deloc de mirare că unii morţi se ridicau din sicrie.

Oameni bolnavi, numeroase legende şi o imaginaţie bogată… vampirii vor exista mereu în lumea fantastică a unui pasionat de lectură ori de filme.

P.s.1: Vreau şi eu vampirul meu 😀
P.s.2: Mulţumesc pentru timpul acordat.
blood


49 de gânduri despre “Studiu de caz: Vampirii.

 1. 1 – inchiriaza-ma pe mine ca vampir.
  2 – cu placere.

  Bine, ti-am mai spus te pricepi foarte bine la povestit respectiv scris. O imaginatie bogata, nimic adevarat stiintific.

  Apreciază

 2. Am de facut o precizare 😀
  Strigoiul putea fi omorat daca inima lui era strapunsa cu un tarus , dupa aceea inima era arsa si se bea cenusa inimii cu apa 😀

  He He He 🙂 , Ai o imaginatie bogata 😀

  Apreciază

 3. Despre Vlad Ţepeş=Dracula. Se pare că tatăl lui a fost membru într-un ordin cavaleresc care avea drept emblemă un dragon şi mai şi purtau nişte haine colorate mai ciudat. Când a venit îmbrăcat aşa şi cu medalionul cu dragon la gât, ţăranii imediat l-au poreclit Vlad Dracul. Şi de aici începe legenda. (gandeste-te cat de superstitiosi sunt in zilele noastre romanii si imagineaza-ti ce au simtit acum cateva secole cand a aparut ala pe ulita 🙂 )

  Apreciază

 4. mi-a făcut plăcere să te revăd pe blogu’-mi…şi mai mult mi-a plăcut şi că ţie ţi-a „plăcut” poezia mea, cât despre vampiri, nu am timp acum să îl citesc, promit că diseară o să o fac şi îţi dau de ştire ce şi cum.

  Apreciază

 5. @Cristina : )) bun, ai citit Dracula. Dar ai vazut vreun episod din True blood? sau… ai citit ceva din seria Amurg? 🙂 In fine, mi-am lasat si eu imaginatia sa o ia putin la goana…poate de aceea uneori spun ca imi doresc un vampir 😀

  Apreciază

 6. am vazut twilight, dar mi se pare un film supra-apreciat. imi plac lucrurile legate de vampiri si probabil asta a fost printre putinele lucruri care m-au tras la aces film

  Apreciază

 7. Citeste si urmatoarele doua carti din seria Twilight: Eclipse si Breaking Down. Sunt sigura ca iti vor placea mai mult ca primele ! :).

  Fain articolul asta, bine pus la punct 🙂

  Apreciază

 8. Foarte interesanta comparatia intre Trueblood si Twilight! si corecta! cu o singura precizare lipsa, importanta zic eu: Morti pana la apus a lui Charlaine Harris a aparut cu 5 (cinci) ani inaintea Twilight-ului lui Stephenie Meyer – asta spune ceva despre asemanarile si deosebirile de care pomenesti. Si a avut succesul pe care-l are si acum inca de la inceput!

  Apreciază

 9. Vreau sa spun ca eu deja am vazut filmul twilight si e bestial..in special cel ce il joaca pe edward adik Robert Pattinson! e super si sa sti ca eu dupa ce am citit toate cartile pot spune ca sunt obsedata de ele…si nu stiu cum poate exista atata perfectiune!. am citit si cartile TRue Blood si mi se pare ca nici nu se compara cu Twilight deoarece , Twilight are ceva special ce te face sa traiesti fiecare moment ca si cand ar fi FFFF real. Chiar daca si Bill este grijului el nu are o super familie de vampiri perfecti si nu este la fel de protector ca si Edward! 😉

  Apreciază

 10. Bianca, am vazut pana la urma si eu filmul Twilight 🙂 Si mi-a placut. Insa nu stiu daca mi-ar fi placut la fel de mult daca nu as fi citit cartile (primele 2, ce e drept..), pentru ca in carti este mult, mult mai detaliat si se explica absolut tot 😀

  Apreciază

 11. Daca iti plac cartile cu vampiri, incearca si Black Dagger Brotherhood de JR Ward sau Seria Guardians of Eternity de Alexandra Ivy. Din pacate nu stiu daca s-au tradus la noi, eu le-am citit in engleza de pe internet.

  Apreciază

 12. Am citit si eu primele 3 volume din seria „Amurg” si pot spune ca sunt innebunita atat dupa film si actori, cat si dupa carti…e evident 🙂
  Pana sa citesc „Amurg” nu imi placeau chiar asa de mult miturile, mai ales despre vampiri si alte creaturi nocturne care se hranesc cu sange, insa acum vreau sa citesc cat mai multe carti cu vampiri, povesti de dragoste dintre vampiri si muritori sau chestii de genul asta. Recunosc, de curand am aflat si de volumele lui Charlaine Harris, si mi s-au parut destul de interesante, mai ales ca povestea se aseamana foarte mult cu cea a lui Stephenie Meyer, insa nu cunosc foarte bine ordinea volumelor; adica in afara de primul si al treilea nu mai stiu care e oridnea lor. As vrea sa te rog, daca se poate, sa-mi spui si mie care cum sunt…care e al doilea, al patrulea…etc. Vreau sa le citesc, pana apare cel de-al patrulea volum al lui Stephenie Meyer, „Zori de zi”, in limba romana, pentru ca trebuie sa recunosc ca nu sunt atat de priceputa incat sa o citesc in engleza :D. (rusine mie). Oricum sunt sigura ca Charlaine Harris nu o intrece pe Stephenie Meyer, dar totusi, as vrea sa-mi fac o parere sigura si despre „Vampirii sudului”.
  Multumesc!

  Apreciază

 13. Ordinea la Charlaine Harris e asa:
  Dead until dark (morti pana la apus)
  Living dead in Dallas (Moartea la dallas)
  Club dead (clubul mortilor)
  Dead to the world (moarta pentru toti)
  Dead as Doornail (mort de-a binelea)
  Definetly dead
  All Together dead
  From dead to worse

  Anul asta, in mai sau iunie, apare a 9a carte, care cred ca se cheama Dead and Gone. Cred ca doar primele 5 sunt traduse in romana. Desi par asemanatoare la inceput, Twilight si Vampirii Sudului sunt destul de diferite. Vampirii Sudului au o poveste mai complexa, si alta perspectiva asupra dragostei. Twilight e mai idealista, pe cand Vampirii Sudului e mai pragmatica si mai realista. Ceea ce nu inseamna ca amandoua seriile nu sunt bune. Difera doar perspectiva din care e sunt abordate subiectele.

  Apreciază

 14. @dara: ai dreptate, asta e ordinea volumelor din seria Vampirii Sudului, intr-adevar, la noi au aparut primele 5, dar am vazut pe blogul celor de la Leda, http://www.ledabooks.ro, ca pana la Bookfest, adica inceputul lui iunie, apar si 6 si 7! probabil ca, in ritmul asta, vor aparea toate cele 9 volume pana la sfarsitul anului. cat priveste cele doua serii, twilight si cea a charlainei harris, principala deosebire e cea legata de adresabilitate – twilight e pentru adolescenti. in plus, charlaine scrie mult mai bine, are stil.

  Apreciază

 15. @daniel: asa e cu adresabilitatea. Mie oricum mi-au placut amandoua, chiar daca am 24 de ani 😛
  Si de atunci, am mai descoperit si citit inca cel putin 4 serii de carti cu vampiri, si fiecare are farmecul ei. Cat despre cum scrie Charlaine, si mie mi-a placut mai mult…e mai sarcastica 😀

  Apreciază

 16. Fetelor, cat despre vrutul unui vampir…..nu cred ca vampirul e solutia, ci tipul de barbat. De exemplu Eduard din Twilight e foarte asemanator cu Rochester din Jane Eyre. Adica tipul barbatului puternic, matur, serios, misterios, cu o sensibilitate ascunsa

  Apreciază

 17. Dara, wow, mersi mult pentru implicarea activa la acest subiect 🙂 Eu i-am trimis lui Raloo un mail in care i-am spus de carticelele respective 😀
  A. Si mai spuneai tu ceva de alte serii de carti cu vampiri. Imi poti spune si mie care sunt acelea daca mai treci pe aici? 🙂

  Numai bine

  Apreciază

  1. Ok, deci sa-ti zic ce am citit eu, cu mentiunea ca eu le-am citit pe toate in engleza si downloadate de pe net:
   JR Ward – Black Dagger Brotherhood (sunt 6 carti. E vb despre un grup de vampiri, un fel de razboinici care apara rasa vampirilor de niste neni rai care vor sa-i extermine. Fiecare carte prezinta cate unul din acesti razboinici si cum isi gaseste el iubita. Scenele de dragoste sunt destul de grafice :P)

   MaryJanice Davidson – seria Undead (sunt 8 carti. E genul numit chick-lit. O tipa devine regina vampirilor, insa ei ii pasa mai mult de pantofi si accesorii decat de politica ne-mortilor. Dragoste, comedie, usoare de citit. Foarte fun)

   Alexandra Ivy – seria Guardians of Eternity (3 carti, 3 vampiri, 3 povesti de dragoste. Prima e cea mai draguta – When darkness comes)

   Lara Adrian – seria Midnight Breed (4 carti, foarte asemanatoare cu Black Dagger Brotherhood)

   Ellen Schreiber – seria Vampire Kisses (4 carti, o tipa goth care se indragosteste de un vampir….sincer nu m-a impresionat cu nimic, am lasat-o balta la jumatatea celei de-a doua carti)

   Pentru mai multe info (si daca vrei sa-ti trimit cartile in engleza si in format electronic, scrie-mi pe ioanamanu@yahoo.com)

   Pentru mai multe info despre tot ce inseamnca carti cu vampiri sau sf, uite-te pe link-ul http://www.lovevampires.com/reviews.htm
   Sunt recenzii la carti, asa ca poti sa te uiti intai aici sa vezi cam ce ti-ar placea sa citesti. Si sunt muuuulte.
   Vezi ce-a facut Twilight din mine? K io asa am inceput 😀

   Apreciază

   1. PS – si in afara de ce am spus mai sus, mai am inca 6 serii de carti …pe care inca nu le-am citit….deci material sanatos pentru cateva luni bune de citit despre vampiri 😀

    Apreciază

 18. e f intereseant tot ceea ce ai scris
  iti impartasesc opiiniile gandurile si posibilitatile
  si mie imi place twilight si actorii si cartiele
  vreau si eu un vampir sau macar un baiat la fel de frumos ca edward
  fac casting
  as vrea sa mai vorbim despre asta

  id ul meu este felin_ilu@yahoo.com

  sper sa ma contactezi1

  Apreciază

 19. salutare la toata lumea!!! wow da ce de lume pasionata de ¨vampirism¨… as vrea sa iau legatura cu cei pasionati de legende si mituri.ID-ul meu este anro_rorox.

  Apreciază

 20. salut….e f.f.f.f.f.f.f. tare filmul twilight. eu l-am vazut intr-o singura zi de 3 ori. am si eu o intrebare la voi: de unde pot sa cumpar cartile, sincer nu m-am interesat in alta parte dar sper sa ma trimite-ti voi la sigur. si un mic comentariu legat de a dori un vampir…. eu imi doresc un tip care sa ma iubeasca la fel de mult ca edward pe bella si sa ma protejeze la oirice pas sau sa ma urmareasca in tot ce fac.

  Apreciază

 21. si eu sunt pasionata de aceste povesti cu Vampiri…am citit cartea „Interviu cu un vampir” si toate cele 4 carti din seria „Twilight”.De abea astept si urmatorul film „New Moon”.Ador ceste povesti si cred ca vampiri sunt printre noi si chiar se ameste foarte bine prin multime.:P Cine vrea sa vorbeasca mai mult despre asta sa ma contacteze pe ID kagome_zoey_roxi

  Apreciază

 22. ma apucase si pe mine isteria cu vampirii si mi-am luat aproape toata seria scrisa de Anne Rice „cronicile vampirilor”, in orice caz cartile abunda de o imaginatie debordanta si sincer iti spun ca am fost foarte captata de povestea lui Lestat si nu numai.

  Apreciază

 23. eu am citit pana acum seriile twilight,vampirii sudului,cronicile vampirilor,casa noptii,anita blake si acum astept sa apara vampire diaries si vampire academy.nu stiti si alte serii cu vampiri publicate la noi?pana acum preferatele mele sunt volumele din seria vampirii sudului urmate de twilight si casa noptii.am citit si primul volum din seria women of the otherwold,luna plina.sper sa fie publicata si la noi seria tanyei huff,blood books.

  Apreciază

 24. deki buna eo am citit sh dracula sh amur sh true blood sh credema ca styu cred cat de cat despre iei nu atat de mult incat sa vreau sa existe bine poate sunt obsedata de seria vamiri sudului sh de amurg sh am vazut sh am citit despre ele si chiar mia placut asa ca hobi nu mai mult ce vrau s aspun este ca nu trebuie sa devi asha obsedata si ma refer si la mine am o mica intrebare si daca se poate semi raspunzi cat mai repede vreau sa styu cum se trermina seria de carti vampiri sudului daka bill ramane in viata sh soki ce face :p:d astai tot

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s